Путин наредил атака по Саудитска Арабия
29.08.2013, 09:55 0 220 Препоръчай (2)
Снимка: google.bg
Руският президент Владимир Путин е подписал във вторник заповед за нанасяне на масивен военен удар по Саудитска Арабия, ако Западът нападне Сирия, твърди иранският информационен сайт Iranian.com. Сайтът обяснява "извънредното" нареждане на Путин с гнева му след 4-часова среща със саудитския принц Бандар бин Султан в президентската дача в Ново Огарьово край Москва на 31 юли.

Редица западни медии съобщиха за тази среща и тя обрасна със серия от фрапиращи предположения, които различни руски източници се опитаха да отрекат, без да отричат самата среща. На нея саудитският принц опитал да подкупи Путин да се откаже от подкрепата си за Сирия и да не налага вето в Съвета за сигурност на резолюция срещу Дамаск. В замяна той предложил Рияд да купи руски оръжия за 15 млрд. долара, да се съгласи с оставането на руската военноморска база в Сирия, да помогне за приемането на Москва в ОПЕК и за общ глобален контрол върху петролния пазар и да възпре чеченските бунтовници от терористични атентати по време на зимната олимпиада в Сочи догодина.

Именно последното разярило Путин, който го възприел като пряка заплаха, че чеченските терористи ще предприемат акции по време на олимпиадата, за която Путин даде 50 млрд. долара. Саудитците не скрили, че държат под свой контрол уахабитите в Чечня. Възмутеният Путин казал, че Русия никога няма да предаде сирийския народ и че смята Башар Асад за негов законен лидер. Според версията на Кремъл двамата имали само "философска беседа".

Иранският сайт допълва, че залозите в сирийския конфликт са изключително големи и затова Путин още на 17 май е повишил готовността на руските въоръжени сили и смятал всяка западна атака срещу Сирия за атака срещу самата Русия.
Източник: 24chasa.bg

Свързани новини

Путин: Твърденията за химическо оръжие в Сирия са провокации
Инспекторите на ООН напускат Дамаск
Кои ще се намесят в Сирия
Карла дел Понте: Бунтовниците са използвали зарин
САЩ без решение за военна реакцията срещу Сирия

Още новини от Европа

Коментари

Напиши коментар
Име:

Пол:

Условия за писане на коментари
- Забранено е писането на груби, обидни, провокативни, расистки и нецензурни коментари.
Коментар:


Затвори