Свят

Службите на САЩ не подслушвали директно европейци

26 АПРИЛ 2020

Шефът на американската Агенция за национална сигурност (АНС) категорично отрече да са били събирани записи от телефони и и-мейли директно от европейски граждани, предаде CNN. Ген. Кийт Александър нарече обвиненията по данни на Едуард Сноудън "изцяло фалшиви.

За да сме съвсем ясни, това не е информация, която сме събрали от европейски граждани. Тя представлява информация, която ние и нашите НАТО-вски съюзници сме събрали за защитата на нашите държави и в подкрепа на военни операции", заяви ген. Александър на изслушването в Конгреса.

Комисията по разузнаването в Конгреса разглежда действията по наблюдение на агенцията, след като множество законодатели поискаха промени в начина на събиране на данни от службите. Скандалът избухна, когато бяха изнесени данни от бившия служител на разузнаването Едуард Сноудън, че американските служби са подслушвали лидерите на европейски страни и конкретно германския канцлер Ангела Меркел, както и че са събирали масово записи от телефонни разговори и онлайн комуникация на европейски граждани. Много европейски страни настояха за разследване. Германия заплаши да отнеме възможността на САЩ да проследява банкови трансфери, свързани с терористични групи.

Заради влошените отношения с европейските партньори, законодатели от различни партии предложиха законопроекти за повишаване на прозрачността и контрола над програмите за наблюдение на АНС. По време на изслушването обаче председателят на комисията Майк Роджърс каза, че международното разузнаване е важно за защитата на американците и техните съюзници от тероризма. "Всяка нация събира разузнавателни данни. Това, в което САЩ са уникални, е нивото на контрол, ангажиментът ни за запазване на личната информация и балансът в събирането на информация", каза Роджърс.

Ген. Кийт Александър заяви, че медиите са интерпретирали погрешно документите на Сноудън. По думите му АНС е събирала законно метаданни за някои телефонни разговори, а останалите метаданни са получени от европейските съюзници на САЩ. Той каза, че европейските разузнавателни служби са записвали телефонни разговори във военни зони и други места извън граница и след това са ги споделяли с АНС. В защита на разузнавателната дейност на агенцията Александър беше категоричен, че тя е спасявала животи както в САЩ, така и в Европа и по целия свят.

Коментирай новината